İş Hijyeni Ölçümleri

  • Placeholder Image
    MAKİNE GRUBU Periyodik Kontrolleri
  • Placeholder Image
    ELEKTRİK GRUBU Periyodik Kontrolleri
  • Placeholder Image
    TESİSAT GRUBU Periyodik Kontrolleri
  • Placeholder Image
    İŞ HİJYENİ Laboratuvarı
  • Placeholder Image
    MÜHENDİSLİK Hizmetleri
VİTA Destek ?

0532 521 97 86

Emre DIĞRAK

0535 745 70 88

Ali Cihan YILMAZ

​İş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik yürütülmesi gereken faaliyetler ışığında işverenler 6331 Sayılı Kanun gereği çalışanlarının işyeri ortamında maruz kaldığı riskleri belirlemek; ölçüm, test ve analizleri yaptırmak ve gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.

  ​Vita Mühendislik meslek hastalığı ve iş kazalarına sebep olan çalışma ortamı kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin tespit edilerek kaynağında yok edilmesi amacıyla iş hijyeni ölçüm faaliyetlerini yürütmektedir. İş hijyeni ölçüm, test ve analizi yapmak üzere kurulmuş, Türkak ve Bakanlık tarafından yetkili özel laboratuvardır.

  ​İş hijyeni ölçüm, test ve analizi: Çalışma ortamında bulunan, çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü fiziksel (gürültü, titreşim, aydınlatma, iyonlaştırıcı  olmayan radyasyon, vb.), kimyasal (toz, gaz, buhar vb.) ve biyolojik, (virüs, bakteri, mantar, vb.) etkenlerin nicelik ve nitelik tayininin yapılmasını sağlayan faaliyetlerdir.

  ​Akreditasyon Kurumu: Türk Akreditasyon Kurumunu (TÜRKAK) veya Avrupa Akreditasyon Birliği, Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği ve Uluslararası Akreditasyon Forumu ile karşılıklı tanınma anlaşması imzalanmış akreditasyon kurumudur

​Akreditasyon standardı: TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardını.

  ​Yeterlik belgesi: Bu Yönetmelik hükümlerini yerine getiren laboratuvara Genel Müdürlük tarafından verilen “İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Yeterlik Belgesi’ni” belirtir.

  ​İş hijyeni ölçüm, test ve analiz hizmetleri kullandığı metotlardan, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akreditasyon standardına göre akredite ve Bakanlık tarafından verilen İş Hijyeni Ölçüm,Test ve Analiz faaliyetlerini yürütmek üzere yeterlik belgesine sahiptir.

 Vita Mühendislik aşağıdaki hususlara uymaktadır;

İşyerinde, iş hijyeni ölçüm, test ve analizini yapacak personelin, işyeri kurallarına ve çalışma talimatlarına uymasını sağlar. 

  • İş hijyeni ölçüm, test ve analizi yapılan işyerine ait üretim teknolojileri, kullanılan hammaddeler gibi işverenin ve işyerinin meslek sırları ile çalışanlara ait sağlık gözetimi bilgileri, personel bilgileri gibi gördükleri ve öğrendikleri hususları tamamen gizli tutar.
  • Elde edilen ölçüm test ve analiz sonuçlarını bakanlık, yargı organları ve yetkili devlet kurumları haricinde kişi veya kurumlarla paylaşmaz.
  • Akreditasyon standardına uygun kalite yönetim sistemi kurar, uygular ve iyileştirir.
  • İş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunmakla beraber, iş hijyeni alanında çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması temel amacını taşır.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan "İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik" kurallarına göre ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte, usul ve esaslarına uymaktadır.
  • Ölçüm test ve analizlerin gerçekleştirilmesi sırasında veya sonrasında yapılan bir hatanın tespiti durumunda düzeltici ve önleyici faaliyetler  yürütür, kayıtların yönetilmesiyle ililgi tanımlanmış uygulamalara sahiptir.
  • Personel yeterliliği ve personel yetkilendirme, laboratuvar yerleşimi, ortam koşulları, metotların seçilmesi ve metotların uygulabilirliğinin kanıtlanması, cihaz yönetimi, numune alma, numune alma tekniği-stratejisi, rapor, deney talimatları ve kalite sisteminin gerekliliklerine dair diğer hususlarda beklentinin üzerine çıkmak hedefiyle faaliyetlerini sürdürür.


 Vita Mühendislik belirtilen parametrelerde sizlere çözüm sunar

 1.   Solunabilir Toz Konsantrasyonu Tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

2.   Toplam Toz Konsantrasyonu Tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

3.   Toz içerisindeki serbest silis konsantrasyonu tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

4.   Kişisel gürültü maruziyet ölçümü

5.   İşyeri ortamı gürültü ölçümü

6.   El-kol titreşim maruziyet ölçümü

7.   Tüm vücut titreşim maruziyet ölçümü

8.   Havadaki ağır metal konsantrasyonu tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

9.   Havadaki asit konsantrasyonu tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

10.Havadaki amonyak konsantrasyonu tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

11.Havadaki Uçucu Organik bileşik konsantrasyonu tayini (kişisel ve işyeri ortamı)

12.Renk karşılaştırma metodu ile gaz ve buhar konsantrasyonu tayini

13.Aydınlatma ölçümü

14.Termal konfor ölçümü

15.Elektromanyetik alan maruziyet ölçümü

 İşverenin, iş hijyeni ölçümlerine yönelik yükümlülüğü nedir?

İşveren, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla risk değerlendirmesinde yer alan fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlike kaynaklarının varlığını, niteliğini ve niceliğini ortam ve kişisel maruziyet ölçüm, test ve analiziyle tespit eder. İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizini, yeterlik veya ön yeterlik belgesine sahip laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.

 İşyerinde yapılmış olan iş hijyeni ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi laboratuvarın yükümlülüğü müdür?

Laboratuvar yapmış olduğu ölçüm sonuçlarını raporlar. Sonuçların değerlendirilmesi laboratuvarın değil işverenin yükümlülüğüdür. 

 Sadece Türkak Akreditasyon sertifikasıyla iş hijyeni ölçümleri gerçekleştirilebilir mi?

Laboratuvarların iş hijyeni kapsamında ölçüm, test ve analiz yapabilmeleri için Genel Müdürlükten ön yeterlik veya yeterlik belgesi alması gerekmektedir. Sadece Türkak akreditasyon belgesi ile yapılan iş hijyeni ölçümleri geçerli değildir.

 Laboratuvar, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerinde kullandığı cihazların kalibrasyonunu kime yaptırmalıdır?

Kalibrasyonlar, uluslararası izlenebilirliği olan kalibrasyon laboratuvarlarına yaptırılmalıdır.

 

İş Ekipmanları Periyodik Kontrollerinin Önemi